unieke skilocaties

Out-of-the-box skivakanties: dit zijn de uniekste wintersportbestemmingen ter wereld

Als we denken aan een skivakantie, komen automatisch landen als Frankrijk, Italië en Oostenrijk als eerste in ons op. Maar voor de avontuurlijke wintersporter die zijn horizon wil verbreden, zijn er nog heel wat andere buitengewone skibestemmingen die wachten om ontdekt te worden. Van de ruige bergen van de Sierra Nevada in Spanje tot de feeërieke wildernis van Lapland en de adembenemende landschappen van Canada en IJsland: hier zijn enkele van de meest unieke skilocaties ter wereld.

 

1. Sierra Nevada: skiën onder de Spaanse Zon

Spanje is een populaire bestemming voor een relaxte zon-, zee- en strandvakantie. Maar wist je dat je er in de wintermaanden terecht kunt voor een unieke ski-ervaring? De Sierra Nevada bezit over een uitgestrekt skigebied op slechts 40 minuten rijden van de stad Granada, in het zuiden van Spanje. Je vindt er 110 kilometer aan skipistes voor alle niveaus. Tip: combineer je skitrip met een bezoek aan het wondermooie Alhambra, een Moors paleis dat ieder jaar honderdduizenden bezoekers trekt en geldt als een van de meest iconische historische bezienswaardigheden van Spanje. 

In de Sierra Nevada geniet je gemiddeld van zo’n 80% zonnige dagen per seizoen, en ski je onder een stralende zon terwijl je uitkijkt over de Middellandse Zee. Na een dag op de pistes schuif je je voeten onder tafel in een van de vele tapasbars, en profiteer je van het beste dat Spanje te bieden heeft.

 

2. Lapland: skiën onder het Noorderlicht

Lapland is een magische plek voor skiërs. De regio wordt voornamelijk bezocht omwille van zijn magische landschappen, prachtige natuur en natuurlijk het noorderlicht. Maar wist je dat ieder jaar heel wat sportievelingen op skivakantie naar deze plek in Finland gaan? Skiën in Lapland biedt een unieke combinatie van rust en avontuur. Skigebieden zoals Levi, Ylläs en Ruka bieden pistes voor ieder niveau, maar ook off-piste mogelijkheden voor wie houdt van de nodige dosis avontuur.

Lapland beschikt over een unieke combinatie van activiteiten: behalve skiën kun je er ook ijsvissen, huskysafari's maken, door het landschap zoeven op een sneeuwscooter en met open mond het spectaculaire noorderlicht bewonderen. Dat maakt het een betoverende ervaring die je op weinig andere plaatsen kan beleven.

 

3. Andorra: het best bewaarde geheim van de Pyreneeën

Andorra is een dwergstaat in de Pyreneeën, tussen Spanje en Frankrijk, en wordt vaak over het hoofd gezien door wintersporters. Onterecht, want het huisvest enkele van de beste skigebieden van Europa zoals Grandvalira en Vallnord, die samen goed zijn voor ruim 300 km aan uitdagende skipistes. De skigebieden zijn uitstekend onderhouden en beschikken over moderne liften en uitgestrekte pistes. Bovendien liggen de prijzen een stukje lager dan in de Alpen, wat mooi meegenomen is.

Nog meer voordelen aan Andorra zijn de belastingvrije winkels, het bruisende nachtleven en het overheerlijke Spaanse eten. Deze skibestemming biedt een gevarieerde mix van cultuur, natuur en avontuur, en is daarmee een vakantiespot die je een keer moet bezocht hebben in je leven. 

 

4. Banff en Whistler: skieën in de schitterende natuur van Canada

Canada is een land dat bulkt van het natuurschoon, maar wist je dat er ook heel wat geweldige skigebieden te vinden zijn? Twee van de meest populaire zijn die van Banff en Whistler. Het zijn misschien wel de bekendste skioorden van heel Noord-Amerika. Banff ligt in de Canadese Rockies, die deel uitmaken van de Rocky Mountains, en biedt een adembenemend decor van besneeuwde bergtoppen en imposante gletsjers. Het gebied heeft pistes voor zowel beginners als gevorderden en is beroemd om zijn goede kwaliteit van poedersneeuw.

Whistler is op zijn beurt het grootste skigebied in Noord-Amerika en staat bekend om zijn uitdagende afdalingen, levendig dorp en groot aanbod aan activiteiten op en naast de piste. Wat dacht je bijvoorbeeld van heli-skiën - waarbij je gedropt wordt door een helikopter op een afgelegen bergtop -, een middagje genieten in een luxewellness of een diner bij een toprestaurant in de buurt? Skiën in Canada is next level, en daardoor een onmisbare ervaring voor iedere skifanaat. 

 

5. IJsland: skiën in een vulkaanlandschap

Nog zo’n op en top unieke skibestemming in Ijsland. Hier beleef je een ski-ervaring die je nergens anders ter wereld zal vinden. Je skiet letterlijk op vulkanische bergen, zoals in het skigebied Hlíðarfjall nabij Akureyri, terwijl je geniet van spectaculaire uitzichten op het prachtige landschap. Het is een buitengewone ervaring die je hoogstwaarschijnlijk maar eenmaal in je leven meemaakt. 

Het leuke aan Ijsland is dat er naast het skiën nog heel wat andere geweldige activiteiten beschikbaar zijn. Warm je lichaam op in een van de vele geothermische baden, laat je omverblazen door de brute kracht van de geisers, maak een sneeuwwandeling op bevroren gletsjers en watervallen, en ga op zoek naar het noorderlicht. Ijsland is met stip op één een skibestemming voor avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar een once in a lifetime experience

 

Geef jezelf een onvergetelijke ski-ervaring cadeau

Er zijn tal van unieke skilocaties wereldwijd die wachten om ontdekt te worden, waarvan bovenstaande enkele van de meest spectaculaire zijn. Of je nu houdt van de zonnige bestemming die Sierra Nevada is, of kiest voor de ruige en ongerepte natuur van Lapland: je wordt nooit teleurgesteld tijdens een skitrip naar een van deze wondermooie skigebieden. Treed buiten de platgetreden paden en trakteer jezelf op een fantastische wintersportvakantie. Bewonderende ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ zijn gegarandeerd inbegrepen!