No Accommodations found
Wie de vakantie in Koksijde doorbrengt, kan op boeiende momenten aan de Belgische kust rekenen. Koksijde is van oudsher een plaats met naam en faam, denk maar aan: abdijsite Ten Duinen, kunstschilder Paul Delvaux, de Senegalese Wijk, hotelschool Ter Duinen, de militaire luchtmachtbasis.
Tot midden jaren twintig van de vorige eeuw was Koksijde een klein maar gekend vissersdorp. Samen met de overgebleven vissershuisjes houdt het Visserijmuseum Navigo die herinnering levendig. En de garnaalvissers te paard, die nog altijd op het strand van Oostduinkerke hun werk uitoefenen, maken terecht deel van het culturele erfgoed.
Ook natuurliefhebbers komen in Koksijde aan hun trekken: de brede stranden, het natuurgebied De Doornpanne, de achterliggende polders en het landschap van De Moeren geven Koksijde een uniek karakter. Hier kan je naar hartenlust wandelen, fietsen of paardrijden.
Een fijn verblijf aan de Belgische kust? Koksijde staat garant voor een perfecte mix van cultuur, natuur en zalig genieten!
Koksijde ligt in het westen van de 64 km lange Belgische kustlijn, tussen De Panne en Nieuwpoort. De badplaats zelf heet Koksijde-Bad, de oude dorpskern (Koksijde-Dorp) ligt zo’n twee kilometer van de kustlijn. Deelgemeenten van Koksijde zijn de badplaatsen Sint-Idesbald en Oostduinkerke, en Wulpen landinwaarts.
Hoe geraak je vlot in Koksijde?
Met de auto rijd je vanuit Brussel via de autosnelweg E40 langs Oostende en verder richting De Panne. Vanuit Antwerpen gaat het via de E17, daarna de E40 richting Oostende en De Panne. Reken telkens op een rit van minstens anderhalf uur. Wie van Kortrijk komt, rijdt best via Ieper en Veurne (of Diksmuide) naar Koksijde.
Parkeren in Koksijde: gratis en onbeperkt parkeren kan in de uitgebreide maar verder gelegen gele zones. In de centralere rode, groene en paarse zones geldt (on)beperkt betalend parkeren. Kijk op voorhand zeker alle tarieven na om onaangename verrassingen te vermijden.
Liever met de trein naar Koksijde? Vanuit Brussel, Antwerpen en Kortrijk zijn er rechtstreekse en regelmatige treinverbindingen naar De Panne. Daar neem je de Kusttram richting Knokke, de rit duurt een kwartier. Een andere optie is de trein tot Oostende nemen en van daaruit de Kusttram (richting De Panne). Deze tramrit duurt bijna een uur. Controleer vooraf goed aan welke van de acht Kusttramhaltes in Koksijde je best afstapt.
In ieder weerbericht wordt de Belgische kust apart vermeld. Het kustweer stemt immers niet altijd overeen met het weer in het binnenland, zowel wat temperatuur, neerslag(kans) als windsterkte betreft. Hou aan de Belgische kust zeker rekening met de factor wind. Ook kunnen de weeromstandigheden er in sneltempo omslaan: een verrassende bui, maar evengoed plotse opklaringen met een stralende.
Het kustweerbericht (www.afdelingkust.be/nl/kustweerbericht) informeert nauwkeurig over lucht- en watertemperatuur, zon en neerslag, wind, golven en getij. Ideaal dus voor watersporters, wandelaars en fietsers.
Klaar voor de middeleeuwen? De Duinenabdij van Koksijde dompelt je helemaal in het verleden onder: wandel langsheen de muurrestanten, bewonder de unieke archeologische museumstukken en leer meer over de abdijgeschiedenis en de rol van de Koksijdse Duinheren. Ooit was deze abdij één van de grootste kloostergemeenschappen in West-Europa. Wie van contrasten houdt, bezoekt in de buurt ook de moderne, in het oog springende kerk O.-L.-Vrouw ter Duinen, met beton en glas in de hoofdrol en de kokkel (hartmossel) als grondvorm.
Een ware must voor de architectuurliefhebber. Tijdens de eerste urbanisatiefase van Koksijde-Bad werd in het duinengebied een villawijk opgetrokken. Naast de eerste, vrijstaande cottage-achtige vakantiewoningen uit 1910 staan ook modernistische woningen uit het interbellum. Senegalese Wijk, hoezo? Tijdens WO I stond hier het tentenkamp van de Senegalese soldaten die aan Franse zijde meevochten. Een wijk met een heuse geschiedenis dus.
Maak eens een wandeling naar en door Koksijde-Dorp: je kan er de Franse militaire begraafplaats (WO I) bezoeken en langs de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen wandelen. Neem ook een kijkje bij de militaire luchtmachtbasis, van hieruit stijgen o.a. helikopters op voor reddingsoperaties op zee en land, medische interventies, opsporings- en bewakingsacties, …
Wie Koksijde zegt, denkt allicht ook meteen aan de wereldbefaamde schilder Paul Delvaux, die in Sint-Idesbald gewoond en gewerkt heeft. Het museum herbergt zijn grootste collectie, met als rode draad treinen, naakte vrouwen, geraamten en neoklassieke architectuur. Zijn surrealistische stijl en typisch kleurenpalet fascineren werkelijk van het eerste tot het laatste werk.
Uniek ter wereld en tegelijk met uitsterven bedreigd zijn ze, de Oostduinkerkse garnaalvissers, die getooid in een knalgele jekker op hun stevige paard de zee intrekken. In de zomervakantie demonstreren ze meermaals per week hun job, het loont zeker de moeite om hen aan het werk te zien. Tip: op sommige dagen volgt ook een kooksessie op de Zeedijk.
In het kleinschalige museum Navigo (Oostduinkerke) laten maquettes, reconstructies en kunstwerken je kennismaken met het leven van de vissersfamilie, de garnaalvissers te paard en de heldhaftige IJslandvaarders. De verrassing aan het einde van je bezoek: enkele aquaria vol Noordzeebewoners en een heuse kraamkliniek voor hondshaaitjes!
Tijdens een wandeling kan je in alle deelgemeenten op straat kunstwerken ontmoeten, de lijst is werkelijk lang. Daartussen staan ook de zichtbare sporen van het kunstproject Beaufort. Kunstencentrum Ten Bogaerde, in een oude abdijhoeve gevestigd, laat hedendaagse kunst, natuur en erfgoed harmonisch samenvloeien. En in abdijsite Ter Duinen doen reuzegrote konijnen, kippen dienst als kleurrijke bewakers.
Plan je een wandel -of fietstocht in natuur- en waterwingebied De Doornpanne? Trek dan eerst tijd uit voor het bezoekerscentrum: via de permanente en tijdelijke expo krijg je weetjes over de waterwinning, fauna en flora in het natuurgebied mee. Zo kan je alvast goed voorbereid op pad!
Net zoals De Panne kan ook Koksijde met een breed strand uitpakken. Hier is het heerlijk wandelen! Wil je nog meer natuur in Koksijde ontdekken? Breng dan een bezoek aan de natuurgebieden Schipgatduinen, De Doornpanne en Hoge Blekker, Witte Burg en Noordduinen. Goed voor urenlang natuurgenot!
Wie uit is op een uiterst origineel staaltje architectuur, moet zeker eens langs La Péniche in Oostduinkerke wandelen of fietsen. Dit voormalige boothotel, nu een vakantiehuis, ligt aan de duinenrand. Wie hier logeert, voelt zich helemaal te gast op een boot, enkel de deining van de zee moet je erbij denken.
Het brede strand van Koksijde leent zich uitermate voor strandsport en -spel: strandtennis, -voetbal en -volleybal, vliegeren, … Aan de verschillende stranden kan je zelfs vrij gebruik maken van sportaccommodatie. Voor een hele dag pretparkplezier rijd je per fiets, auto of Kusttram naar themapark Plopsaland in Adinkerke.
Maak je graag een excursie? Dan is Koksijde zeker een interessante uitvalsbasis: een tocht door de Westhoek of De Moeren, rondkuieren in Veurne of Diksmuide, bij De Panne de Franse grens oversteken en Frans-Vlaanderen verkennen. En zowel in oostelijke, westelijke als zuidelijke richting kan je wandel-, fiets- of paardrijtochten in volle natuur maken. Stippel een route langs het water of door het poldergebied uit.
Koksijde zorgt jaarlijks ook voor een rijk gevulde cultuuragenda met expo’s, gegidste wandelingen, thematische events, … Kijk via de website van Koksijde of de Dienst Toerisme het programma en extra zomeraanbod na om je vakantie fijn in te vullen!
In Koksijde kan je uiteraard ook uitgaan in de vele restaurants, cafes en danscafes.
Op zoek naar kleding, geschenken of bloemen? In de lokale handelszakenvind je allicht wat je zoekt. Koksijde toont zijn hart voor kunst en met Sint-Idesbald als kunstenaarsoord, kan je ook enkele kunstgalerieën bezoeken. Misschien de eerste stap naar een heuse kunstcollectie?