Blankenberge staat bekend als dé toeristische badplaats aan de Belgische kust. Op basis van het aantal toeristen en hotelreserveringen scoort Blankenberge bijzonder hoog. Deze kuststad biedt een ruime verblijfsaccommodatie en legt haar gasten met plezier in de watten. Het toeristische karakter van Blankenberge gaat zelfs tot meer dan honderd jaar terug.
In de tweede helft van de 19de eeuw groeide Blankenberge van een eenvoudig vissersdorp tot een mondaine badstad uit. De stad werd welvarend, kapitaalkrachtige burgers bouwden hier hun luxueuze villa, de beau monde uit binnen- en buitenland voelde zich hier thuis. Talrijke knappe huizen en stadspanden getuigen van dit rijke verleden. Blankenberge werd the place to be aan de Belgische kust. Zo kon je tijdens het Interbellum op de dijk al over de koppen lopen.
Wie de vakantie in Blankenberge doorbrengt, kan iedere dag anders invullen. Deze kuststad heeft namelijk heel wat leuks én interessants te bieden, zowel voor sportievelingen, cultuurminnaars als strandliefhebbers. Hier verveel je je geen moment.
Blankenberge ligt in het oosten van de 64 km lange Belgische kustlijn, tussen de kustplaatsen Wenduine en Zeebrugge. Het landinwaarts gelegen Uitkerke is de enige deelgemeente van Blankenberge.
Hoe geraak je vlot in Blankenberge?
Met de auto vanuit Brussel duurt de rit geen anderhalf uur: via de E40 en de E403 om dan richting Blankenberge te volgen. Ook vanuit Antwerpen doe je er via de E34/N49 minder dan anderhalf uur over. Wie uit de richting van Kortrijk komt, neemt alvast de E403.
Parkeren in Blankenberge: in en rond het centrum werkt de stad met kleurenzones: de rode, oranje en paarse betaalzone, de blauwe zone met parkeerschijf. Daarnaast kan je de auto ook betalend in/op centraal gelegen privéparkings kwijt. Kijk op voorhand zeker de tarieven voor langdurig parkeren na om onaangename verrassingen te vermijden. Buiten de kleurenzones kan je onbeperkt gratis parkeren.
Liever met de trein naar Blankenberge? Vanuit het binnenland zijn er rechtstreekse en regelmatige treinverbindingen. Het treinstation van Blankenberge ligt heel centraal: je kan dus verder te voet naar je verblijf. Voor wie wat verderop logeert: neem de Kusttram richting Knokke of De Panne en kijk op voorhand goed na aan welke halte je best afstapt.
In ieder weerbericht wordt de Belgische kust apart vermeld. Het kustweer stemt immers niet altijd overeen met het weer in het binnenland, zowel wat temperatuur, neerslag(kans) als windsterkte betreft. Hou aan de Belgische kust zeker rekening met een zeebries. Ook kunnen de weeromstandigheden er in sneltempo omslaan: een verrassende bui, maar evengoed plotse opklaringen waarbij de wolken volop plaats ruimen voor een stralende zon.
Het kustweerbericht (www.afdelingkust.be/nl/kustweerbericht) informeert nauwkeurig over lucht- en watertemperatuur, zon en neerslag, wind, golven en getij. Ideaal dus voor watersporters, wandelaars en fietsers.
Voor wie in Blankenberge verblijft, is een wandelingetje op de Pier en het Oosterstaketsel een ware must. De betonnen Pier uit 1933 ligt 350m in zee en biedt op het uiterste punt horeca, een auditorium en een exporuimte. Het Oosterstaketsel is een houten constructie van zo’n 400 meter die boten tot in de haven leidt. Op de Pier of het Oosterstaketsel tref je ook wel eens een lijnvisser, geduldig wachtend op een vis die toehapt… Zowel ’s morgens, overdag als ’s avonds kan je van een eindeloos zeezicht genieten!
Tijdens WO II werd de hele haveninfrastructuur vernietigd en viel het vissersleven zo goed als stil. In de jaren ’50 wilde de stad de haven heropbouwen voor de pleziervaart: de oude vissershaven werd uitgebaggerd en werd als jachthaven ingericht. Een wandeling langs de zowat duizend boten doet je van vrijheid op zee dromen.
Blankenberge is terecht trots op het grootste Noordzee-aquarium van België. Hier kan je de rijke en fascinerende onderwaterwereld eindeloos bewonderen: vissen, zeepaardjes, zeeanemonen, zeeschildpadden, haaien … Het leven in zoetwaterrivieren, stromen, zeeën en diepe oceanen passeert de revue. Toppunt is de 8 meter lange watertunnel: de vissen zwemmen rakelings langs jou. Een unieke ervaring! Tip: wie ook het Serpentarium wil bezoeken, is voordeliger af met een combiticket.
In de enige reptielenzoo van België geraak je maar niet uitgekeken op pythons, boa’s, ratelslangen, schorpioenen en andere reptielen die veilig achter glas zitten. De dieren leven in natuurgetrouwe terraria met gevarieerde fauna en flora. Op de informatiepanelen staan interessante weetjes te lezen en… de verzorgers halen wel eens een slang uit het terrarium, zodat jij ze kan aaien! Tip: met een voordelig combiticket kan je ook Sea Life bezoeken.
Tijdens de belle époque (1870-1914) groeide Blankenberge tot een welvarende en belangrijke kuststad uit. Drie geannexeerde belle époquewoningen vormen het sublieme decor voor dit bezoekerscentrum: hier wordt het verhaal van die feestelijke periode op een interactieve manier verteld. Nostalgie troef!
Rond de vorige eeuwwisseling vierde Blankenberge hoogtij, het toerisme bloeide, de stad was the place to be. Daarvan getuigen talrijke stenen souvenirs in de binnenstad: prachtige art nouveau-gevels met tegeldecoratie en loggia’s, mondaine villa’s, het windscherm aan de haven. De erfgoedwandelroute of de art nouveau-wandelroute laat je alle beschermde monumenten ontdekken. Met een wandelplan van Infopunt Toerisme mis je geen enkel pareltje.
Wil je meer te weten komen over hoe kaas en boter gemaakt werd en wordt? Dan ben je in het Zuivelmuseum aan het juiste adres. Hier vind je oud materiaal uit de Lage Landen dat 350 jaar zuivelgeschiedenis en -cultuur tot leven brengt. Onderweg pik je informatie over koeien melken, productieprocessen, verbazende voedingsbestanddelen en andere interessante weetjes op.
Blankenberge mag dan wel een stedelijk karakter hebben, het natuurschoon is nooit veraf. Zo liggen ten oosten van de stad het Zeebos en de Fonteintjes, iets zuidelijker is het dan weer heerlijk vertoeven in de Uitkerkse Polder. In deze natuurgebieden verrast de rust je, gaan land en water hand in hand, blijf je de gezonde zeelucht inademen. Ideaal om te wandelen of fietsen!
Actievelingen en sportievelingen kunnen zich op het strand uitleven, zich in en op het water wagen, tochten naar mooie natuurgebieden, pittoreske polderdorpen of nabijgelegen badplaatsen maken. Stippel (online) zelf je route via fietsknooppunten uit of ga bij Infopunt Toerisme langs voor kant-en-klare routes. De stad biedt ook geleide themawandelingen aan en op verschillende plaatsen kan ja een fiets huren. En met de Kusttram geraak je comfortabel in alle kustplaatsen tussen De Panne en Knokke. Een vlotte treinverbinding maakt zelfs een dagexcursie naar Brugge mogelijk.
Na een luilekker dagje op het Blankenbergse strand zin in een unieke en tegelijk ludieke avond? Sla dan een balletje in de Black Light Minigolf! Wie eerder van een bruisend avontuur houdt, kan zijn of haar geluk in het Casino van Blankenberge (op de zeedijk) beproeven.
Op de zeedijk is het plezier al helemaal verzekerd. Hier je kan immers niet naast de vele attracties kijken: strandspeeltuinen, trampolines, lunaparken, snoepkramen,… lokken groot en klein. In de Autodroom toeren kinderen maar al te graag met een gocart rond en onder de Pier. Ook heel leuk voor jong én oud is de Lustige Velodroom, een oude, houten wielerpiste waarop je met de gekste fietsen probeert vooruit te geraken. Plezier gegarandeerd!
Dorst of honger? In Blankenberge hoef je echt niet lang te zoeken naar een café, taverne, brasserie of restaurant. Uiteraard vind je op de zeedijk een ruim aanbod, maar ook een wandelingetje door de zijstraten en de binnenstad levert al snel leuke adresjes op: van eenvoudige tot klassevolle etablissementen.
Een kuststad als Blankenberge komt het hele jaar door met events, culturele en sportactiviteiten naar buiten. Tijdens de zomer wordt een extra programma voorzien. Raadpleeg de website van Stad Blankenberge of het Infopunt Toerisme voor een overzicht dat up-to-date is.
Het autoluwe -en in de zomer zelfs autovrije- centrum van Blankenberge telt heel wat winkels waar je naar hartenlust kan shoppen. De meeste winkels zijn ook op zondag open. In het hoogseizoen kan je ook op avondmarkten en rommelmarkten rondkuieren.
Op zoek naar wat lekkers? Aan kleine en grotere supermarkten, bakkers en beenhouwers is er in het centrum geen gebrek. Maar het zijn vooral de vishandels en traiteurzaken die je nog meer doen watertanden.