Wie de vakantie in Bredene doorbrengt, verblijft in een unieke badplaats aan de Belgische kust. Want geen enkele andere kustplaats stelt het zonder zeedijk. Bredene charmeert met zijn lange strand- en duinenstrook: puur natuur, op een enkele beach club na geen bebouwing. Het ideale decor voor strandwandelingen, lekker uitwaaien en de zon in zee zien ondergaan...
Het levendiger deel van Bredene ligt achter de Koninklijke Baan, zes wandel- en fietsbruggen verbinden de dorpskernen met de duinen en het strand. Zo geraken badgasten snel én veilig aan de overkant. In Bredene-Dorp vind je dan ook alles wat een vakantieganger nodig heeft: winkels, diensten en horeca.
Al in 1912 mocht Bredene een primeur vieren: de eerste campingplaats aan de Belgische kust. Ondertussen staat de badplaats bekend voor de talrijke kampeermogelijkheden, maar biedt ze ook heel wat andere verblijfsaccommodaties aan. Van eenvoudig vissersdorp is Bredene uitgegroeid tot een badplaats waar vooral families graag verblijven.
De meest waarschijnlijke betekenis van de naam Bredene zegt genoeg: breed water, brede kreek of brede duin. Bredene heeft zijn unieke strand- en duinendecor altijd kunnen bewaren en daar pakt deze kustgemeente maar al te graag mee uit!
Bredene ligt centraal aan de 64 km lange Belgische kustlijn, tussen Oostende en De Haan. De dorpskernen situeren zich niet vlak aan de kustlijn, maar achter de Koninklijke Baan.
Hoe geraak je vlot in Bredene?
Met de auto rijd je vanuit Brussel via de E40, vanuit Antwerpen eerst via de E17 en dan de E40, Neem nog voor Oostende de afslag richting Bredene. De rit duurt telkens minder dan anderhalf uur. Vanuit Kortrijk rijd je zo’n drie kwartier: eerst via de E403, dan de E40 richting Oostende en de afslag naar Bredene.
Parkeren in Bredene: gratis maar beperkt parkeren kan in de blauwe zone, in de centralere rode zone geldt beperkt betalend parkeren. Wie langer wenst te parkeren, kan gebruik maken van een weekkaart of een parkeerabonnement. Kijk op voorhand zeker alle tarieven na om onaangename verrassingen te vermijden.
Graag met de trein naar Bredene? Vanuit het binnenland zijn er rechtstreekse en regelmatige treinverbindingen naar Oostende. Daar neem je de Kusttram richting Knokke, de rit duurt ongeveer een kwartier. Controleer vooraf goed aan welke Kusttramhalte in Bredene je best afstapt.
In ieder weerbericht wordt het weer aan de Belgische kust apart besproken. Het kustweer durft immers danig van het weer in het binnenland te verschillen, zowel qua temperatuur, neerslag(kans) als windsterkte. Aan de Belgische kust moet je zeker rekening houden met een zeebries. Ook kunnen de weeromstandigheden hier heel snel omslaan: een plotse bui, maar ook verrassende opklaringen met een stralende zon.
Interessant voor watersporters, wandelaars en fietsers: nauwkeurige informatie over lucht- en watertemperatuur, zon en neerslag, wind, golven en getij lees je in het kustweerbericht (www.afdelingkust.be/nl/kustweerbericht).
In een parkje dicht bij de duinen ligt de kleinere visserskapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen, ook wel ‘Breeningskapel’ genoemd. Deze stenen kapel werd in 1736 gebouwd, op dezelfde plaats waar eerst een houten kapelletje uit 1717 stond. Al sinds de 18de eeuw komen de vissers naar hier op bedevaart, in het park ligt een ommegang met acht staties.
Op het Bredense strand valt het Beaufortwerk Albedo van Niek Kemps op: een huis, een doolhof, een tuin? Dit op het eerste zicht gesloten paviljoen nodigt uit tot erin rondlopen en verdwalen, ernaar en erdoor kijken. Graag meer kunst? Bezoek dan een kunstgalerie, een expo van kunstenaarsvereniging Art From Love of neem een kijkje in het cultureel centrum Anto Diez.
Ga in Bredene-Dorp eens op zoek naar de fameuze roepsteen. Vanop zo’n grote, hoge steen deelde de belleman, de veldwachter of de stadsomroeper vroeger belangrijke berichten aan de inwoners mee. Met de intrede van de krant in de 20ste eeuw is dat gebruik verloren gegaan. Maar misschien heb jij hier nog wel een nieuwtje te vertellen?
Een 18de eeuwse gerestaureerde polderhoeve herbergt het heemkundig museum. Gallo-Romeinse vondsten uit de 1ste eeuw van onze jaartelling, oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en affiches geven een beeld van het leven in en rond Bredene. Bewonder ook de grote verzameling Noordzeeschelpen! Wegens beperkt open plan je een bezoek best vooraf.
Zin om je in een feeërieke sprookjessfeer onder te dompelen? In sprookjeshuis Sassafras leiden wonderlijke beelden, decors en waterpartijen je de in bekende verhalenwereld. Je ontmoet er ook elfen, feeën, tovenaars en andere sprookjesfiguren. Mis hier zeker ook de prachtige stadstuin niet. Laat je betoveren!
Van verder weg doet hij aan een vuurtoren denken, maar het blauwwit gestreepte bouwwerk in Bredene-Dorp is wel degelijk een watertoren. Meer nog: je kan deze toren bezoeken! Ga naar de zesde verdieping voor een prachtig panoramisch zicht en wandel door de permanente expo over water en waterwinning.
Op de grens met De Haan ligt een duinengebied van wel meer dan 1000 jaar oud, zo’n 48 hectare groot. Hier zie je akkers, weilanden en heide en tussen en op de oude duinen vinden struiken, bloemen en kruiden een thuis. Vanop de omsluitingswegen heb je een mooi zicht op het gebied, via een geleide wandeling krijg je toegang tot dit natuurdomein.
Het groene recreatiegebied Grasduinen ligt te midden van de Bredense campingzones. Tijdens een wandeling of fietstocht kan je hier niet alleen sportievelingen en hengelaars aan het werk zien, maar ook de streekeigen fauna en flora bewonderen. Zeker een ommetje waard!
Strandliefhebbers kunnen in Bredene hun hart ophalen: strand en duinen verkennen, naast, op en in het water sporten, maar evengoed je lekker in het zand installeren. Je vindt hier ook een surfclub. En uniek aan de Belgische kust: de -weliswaar afgeschermde- naaktzone op het strand.
Voor sport en spel is het recreatiedomein De Grasduinen ideaal met zijn mountainbikeparcours, fiets- en wandelwegen, fit-o-meter, vijver, sportvelden en speelpleintoestellen. Verder organiseert Bredene thematische fietstochten en wandelingen, maar heeft de kustplaats ook uitgestippelde routes klaarliggen voor wie er liever zelfstandig op uittrekt. Het strand, de duinen en het achterliggende poldergebied hebben zoveel rijkdom te bieden! Of waarom eens niet te voet, met de fiets of de Kusttram naar de buren Oostende of De Haan?
Daarnaast kan je in Bredene ook cultuur opsnuiven en events meepikken. Raadpleeg de cultuurkalender met het extra aanbod tijdens de zomer.
In Bredene kan je kleinschalig maar gezellig shoppen, vooral dan in de Duinenstraat en Kapelstraat. Het Bredene Shoppingcomplex herbergt een vijftiental bekende ketenwinkels. Ook op de wekelijkse markt kan je aankopen doen, zeker interessant voor lokale hoeveproducten.