In De Panne, de meest westelijke kustgemeente, trekt vooral het brede strand alle aandacht. Nergens anders aan de Belgische kust is het strand zo weids en dat levert spectaculaire taferelen op. Voor strandsporten als strandzeilen en strandsurfen is De Panne dan ook the place to be.
Ook de omgeving van De Panne is vrijwel uniek: met de Westhoek, De Moeren, Veurne en Diksmuide in de achtertuin heb je mogelijkheden te over voor een daguitstap. Dat De Panne aan Frankrijk grenst, is een extra troef: het authentieke karakter van Frans-Vlaanderen ligt op een steenworp, hier lijkt de tijd al decennialang stil te staan. En niet te vergeten: ook in de omliggende natuurgebieden kan je rustig genieten.
Architecturale pareltjes, een koninklijke band en een boeiende oorlogsverleden geven extra charme aan de kustgemeente. In De Panne kan je volop cultuur in de breedste betekenis opsnuiven en je sportief uitleven. Een vakantie in De Panne staat dan ook voor grenzeloos genieten!
In het uiterste westen van de 64 km lange Belgische kust ligt De Panne, vlakbij de grens met Frankrijk. De kleinere badplaats Sint-Idesbald is een deelgemeente van De Panne. De kuststad grenst aan Koksijde en het Franse Bray-Dunes.
Hoe geraak je vlot in De Panne?
Met de auto volg je vanuit Brussel de autosnelweg E40 naar Oostende, daarna richting De Panne. Vanuit Antwerpen neem je eerst de E17, daarna de E40 richting Oostende en verder naar De Panne. Reken zowel vanuit Brussel als Antwerpen op een rit van minstens anderhalf uur. Wie uit de richting van Kortrijk komt, rijdt best via Ieper en Veurne naar De Panne.
Parkeren in De Panne: op enkele plaatsen buiten het centrum parkeer je gratis en onbeperkt, maar wel op zo’n kwartier wandelen van bv. het strand. In het centrum en dichter bij het strand geldt betalend parkeren: onbeperkt in de groene zone, beperkt in de gele zone. Kijk op voorhand zeker de tarieven voor langdurig parkeren na om onaangename verrassingen te vermijden.
Liever met de trein naar De Panne? Vanuit het binnenland zijn er rechtstreekse en regelmatige treinverbindingen. Het treinstation van De Panne ligt in deelgemeente Adinkerke, meteen aan de uitgang ligt het terminusstation van de Kusttram die van hieruit enkel richting Knokke rijdt.
In ieder weerbericht wordt de Belgische kust apart vermeld. Het kustweer stemt immers niet altijd overeen met het weer in het binnenland, zowel wat temperatuur, neerslag(kans) als windsterkte betreft. Hou aan zee zeker rekening met de factor wind. Ook kunnen de weeromstandigheden er in sneltempo omslaan: een verrassende bui, maar net zo goed plotse opklaringen.
Het kustweerbericht (www.afdelingkust.be/nl/kustweerbericht) informeert nauwkeurig over lucht- en watertemperatuur, zon en neerslag, wind, golven en getij. Ideaal dus voor watersporters, wandelaars en fietsers.
Aan het einde van de zeedijk herinnert een statig monument ter ere van Leopold I, eerste koning van België, de bezoeker aan de eerste voetstappen die de vorst op zijn grondgebied zette. Ook de nabijgelegen Koninklijke Kapel bewijst de band van De Panne met de koninklijke familie. De esplanade werd recent heraangelegd, het is hier heerlijk rondkuieren.
Geboeid door de typische architectuur uit de eerste decennia van de 20ste eeuw? Dan zit je goed in De Panne: van cottagestijl tot art deco en modernisme, hier kan je hel wat stijlen ontmoeten. Vooral gerenommeerd architect Legein drukte tijdens het interbellum zijn stempel op het uitzicht van De Panne. Tip: maak een gegidste wandeling langs de pareltjes van De Panne.
Op het strand trekt een werk van kunstproject Beaufort de aandacht: De Drie Wijsneuzen van De Panne, opvallend: geen enkele neus wijst in dezelfde richting. Zin in meer beelden? De Beeldenroute leid je zo’n vier kilometer langs uiteenlopende beelden in en rond het centrum. Verder zet De Panne ook expo’s op touw met werk van lokale kunstenaars.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag De Panne in het niet-bezette grondgebied achter de IJzer. Van hieruit leidde de koning zijn leger, de koninklijke familie verbleef haast vijftig maanden lang in villa Maskens en hotel L’Océan aan de zeedijk diende als lazaret voor gewonde soldaten. De Panne telt meer dan 40 locaties die aan WO I gelinkt kunnen worden, hier is de Groote Oorlog dus nooit ver weg.
In dit kleinschalige museum in deelgemeente Adinkerke kom je meer te weten over het verloop van de Tweede Wereldoorlog in de regio. Aan de hand van meerdere verhaallijnen en cruciale oorlogsmomenten word je door de collectie -ooit aangekocht van een privéverzamelaar- geleid.
Dit bezoekerscentrum vormt het perfecte startpunt om de duingebieden aan de Westkust te verkennen. De permanente, interactieve expo geeft interessante weetjes over natuur en omgeving prijs. Plan vóór je wandel- of fietstocht een bezoekje en ga dubbel zo goed voorbereid op pad!
Alleen al het opvallend brede strand nodigt tot een stevige wandeling uit. Maar er is meer: ook in de aaneengesloten natuurzones De Westhoek, De Duinen en Bossen van De Panne, Calmeynbos en Oosthoekduinen is het volop genieten. Voeg daar nog Houtsaegerduinen, Cabourduinen, en de watergebieden Zwarten Hoek en Garzebekeveld aan toe en je weet: De Panne heeft heerlijke natuur in petto!
Voor een unieke ervaring moet je het kanaal Veurne-Duinkerke en de autosnelweg E40 over: vanaf hier ontvouwt zich een weids landschap, De Moeren. Ooit was dit veengebied, later werden de plassen drooggelegd, nu ligt dit gebied zo’n zes meter onder de zeespiegel. Huizen en boerderijen verschijnen als eenzame stippen en rechte straten doorklieven de weilanden en akkers. Tip: rij of wandel zeker langs kasteel Sint-Flora. Trouwens, de wind heeft hier vrij spel, extra pittige fietstochten dus.
Dé troef waar De Panne maar al te graag mee uitpakt, is ongetwijfeld het brede strand. Dit is de ideale plek om te strandzeilen en strandsurfen. Op geen enkel ander strand aan de Belgische kust zie je zeilwagens rondrijden. Liever een balsport op het strand? Natuurlijk kunnen strandsporters zich hier ook op andere manieren uitleven, plaats genoeg in De Panne!
Actievelingen die graag te voet, per fiets of te paard de omgeving verkennen, kunnen een tocht naar De Westhoek, De Moeren, Veurne of Duinkerke maken. Fietsers volgen het water langs het kanaal Veurne-Duinkerke, Langgeleed, Speievaart en Grote Stinkerd om van de rust en de natuur te genieten. En niet te vergeten: De Panne ligt pal aan de grens met Frankrijk. Maak de doorsteek naar Frans-Vlaanderen, een unieke Franse streek waar oudere bewoners nog hun Vlaamse dialect spreken en plaatsnamen naar hun oorspronkelijke Vlaamse naam verwijzen. Hier lijkt de tijd wel stil te staan.
Jong en oud beleeft een dag plezier in het themapark Plopsaland in deelgemeente Adinkerke, de Kusttram stopt vlak aan de ingang van het park. Daarnaast stelt De Panne ook een cultuuragenda op, met extra zomerevenementen en extra aandacht voor kinderen. Raadpleeg via de website van De Panne of de dienst Toerisme het programma om je vakantie een extra toets te geven.
Wie dorst of honger heeft, hoeft in De Panne heus niet lang naar een lekker adres te zoeken. Een terrasje op de zeedijk of een gastronomisch restaurant in het hinterland? Of een snack tijdens een wandeling? Geen probleem in De Panne. Bij een aantal lokale handelaars kan je ook maaltijden afhalen. Altijd handig!
In De Panne vind je vooral lokale handelszaken. Vooral in de Zeelaan en in Adinkerke vind je voldoende winkeladresjes om je kleerkast aan te vullen of geschenken te kopen. Ook wie graag de gastronomische toer op wil, kan zijn aankopen in De Panne doen.