Oostende, Koningin der badsteden, doet als grootste Belgische kuststad haar bijnaam alle eer aan. Door de eeuwen heen is Oostende van een bescheiden dorp tot een populaire badstad uitgegroeid. Ooit vertrokken hier schepen op kruistocht, liet de haven het vissersdorp bloeien, werd hier menig militair steekspel uitgevochten. In de stad werd constant gebouwd, verwoest en heropgebouwd.
Tegen het einde van de 18de eeuw werd Oostende -samen met Blankenberge- een heuse badplaats, met dranktentjes aan het strand. Een eeuw later kwam de elite dolgraag naar Oostende om er ‘te zien en gezien te worden’. De toeristische infrastructuur werd sterk uitgebreid, rijkelui bouwden hier een woning. Het centrum telt nog heel wat fraaie herinneringen aan die belle-époqueperiode.
Geen enkele andere kustplaats bezit zoveel koninklijke allures als Oostende. In de 19de eeuw waren de koninklijke familieleden hier maar al te graag te gast om er langs het strand te flaneren, de paardenrennen bij te wonen, te kuren en gezonde zeelucht in te ademen. Heel wat gebouwen, beelden, monumenten, parken en straten verwijzen dan ook expliciet naar dat koninklijke verleden.
Door haar rijke geschiedenis was, is, en blijft Oostende de topper aan de Belgische kust. Vlotte auto- en treinverbindingen, een haven én een luchthaven maken dat Oostende jaarlijks gasten uit binnen- én buitenland verwelkomt. De badstad is daar ook helemaal op ingespeeld: uitgebreide verblijfsaccommodatie, gezellige winkelstraten, goed uitgebouwde strand- en sportinfrastructuur, voldoende vertier en vermaak. Oostende verveelt geen dag!
Oostende ligt in het midden van de 64 km lange Belgische kustlijn, tussen Bredene en Middelkerke. Oostende zelf is opgedeeld in een Wester- en Oosteroever die door een grotere weg én een gratis veerpont verbonden worden. Naast Mariakerke en Raversijde aan de kustlijn, zijn ook het nabijgelegen Stene en Zandvoorde deelgemeenten van Oostende.
Hoe geraak je vlot in Oostende?
Met de auto kom je via de autosnelweg E40 naar Oostende. Reken op iets langer dan een uur rijden vanuit Brussel. Ook vanuit Antwerpen rijd je minstens een uur: neem eerst de E17, daarna de E40 richting Oostende. Wie uit de richting van Kortrijk komt, kiest voor de E403 en sluit ter hoogte van Brugge op de E40 aan.
Parkeren in Oostende: op drie grotere parkings buiten het centrum parkeer je gratis, centraler vind je heel wat betaalparkings. Kijk op voorhand zeker de tarieven voor langdurig parkeren na om onaangename verrassingen te vermijden. Weet ook dat parkeren in het centrum sowieso beperkt en betalend is en vaak voor bewoners voorbehouden wordt.
Liever met de trein naar Oostende? Vanuit Brussel, Antwerpen en Kortrijk zijn er rechtstreekse en regelmatige treinverbindingen. Het treinstation van Oostende ligt trouwens centraal: je kan dus te voet naar je verblijf. Voor wie verderop logeert: aan het treinstation kan je de Kusttram richting Knokke of De Panne nemen, meteen hét ideale vervoersmiddel aan de Belgische kust.
In het weerbericht wordt de Belgische kust apart vermeld want het kustweer stemt niet altijd overeen met het weer in het binnenland (temperatuur, neerslag(kans), windsterkte). Hou zeker rekening met een -soms stevige- zeebries. Ook kan het weer er verrassend snel omslaan: een plotse bui, maar evengoed onverwachte opklaringen met een stralende zon als beloning.
Het kustweerbericht (www.afdelingkust.be/nl/kustweerbericht) informeert nauwkeurig over lucht- en watertemperatuur, zon en neerslag, wind, golven en getij. Bijzonder praktisch voor watersporters, wandelaars en fietsers.
In het verlengde van de zeedijk, richting Mariakerke, wandel je rustig onder de Venetiaanse Gaanderijen door. Dit pareltje stamt uit 1900, toen de koning zijn chalet met het salon wilde verbinden. De elite flaneerde hier maar al te graag. De Oostendse pier is een echte wandelpier, 625m lang. Hier voel je je met de zee verbonden, hoor je enkel het geluid van wind en golven, ervaar je een subliem, weids uitzicht.
In het Mercatordok, naast de jachthaven, ligt het museumschip Mercator, de beroemde driemaster uit 1932 die decennialang opleidingsschip was. Wandel op de dekken en langs de kajuiten om de sfeer helemaal op te snuiven, uitleg wordt voorzien. Bezoek in één moeite ook de laatste Belgische IJslandvaarder: de O.129 Amandine ligt op het droge. Je ziet, hoort en… ruikt het leven aan boord!
Wie van boten houdt, kuiert maar al te graag rond de jachthaven: hier liggen het hele jaar door boten voor anker. Tussen de Wester- en Oosteroever ligt de Oostendse haven, na Zeebrugge de grootste Belgische zeehaven. Zowel vissersboten, ferry’s als vrachtschepen vinden hier een thuis en het Entrepotgebouw en Douanegebouw zijn beschermd erfgoed.
Op de zeedijk is het Kursaal Oostende uit 1953 dé eyecatcher, tegelijk monumentaal en opzichtig vanwege de bijzondere architectuur: aan de straatkant rechthoekig, aan de zeekant bolvormig met hoge glaspartijen. Hier klopt het cultuurhart van Oostende: vroeger deed het Kursaal enkel als casino dienst, ondertussen vinden er ook heel wat andere events, voorstellingen en concerten plaats.
Tijdens de belle époque vierde Oostende hoogtij, de kuststad was een ware magneet voor de Belgische beau monde. In de toenmalige place to be werd naarstig gebouwd: het station, de kiosk op het Wapenplein, de Wellingtonrenbaan, luxewoningen in de Vlaanderenstraat. Maak tijdens een stadswandeling tijd om bij al dit fraais stil te staan.
Neem aan de Visserskade het veerpont voor een bezoek aan de Oosteroever, een deel van Oostende dat in volle expansie zit en stilaan trendy allures krijgt. Hier trekt Fort Napoleon de aandacht, dat begin 19de eeuw en tijdens WO I een militaire functie had. Recent is de site tot een hippe event- en exporuimte omgetoverd. Op deze oever ligt ook de vismijn en op het strand en het Ooststaketsel kan je lekker uitwaaien.
In de binnenstad eist de Sint-Petrus-en-Pauluskerk haar plaats op, met twee haast identieke spitstorens, knappe figuratieve glasramen en een koninklijk praalgraf zeker de moeite. Dé zeeliedenkerk bij uitstek is de 17de eeuwse Kapucijnenkerk, waar een zijaltaar Oostendse vissersbootjes afbeeldt. De troef van de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk in Mariakerke is het graf van de beroemde Oostendse schilder James Ensor.
Dompel je eens in Belgische kunst onder: in museum Mu.Zee kan je binnen een unieke kunstcollectie van 1850 tot nu ook topwerken van de Oostendse grootmeesters James Ensor en Leon Spilliaert bewonderen. En in het authentieke James Ensorhuis ervaar je hoe de kunstenaar er woonde en werkte. Voor tijdelijke kunstexpo’s zit je altijd goed in de Venetiaanse Gaanderijen en op de zeedijk ademt Galerie BeauSite ‘art, vintage en design’ in een ongedwongen art-decokader. Ook het Kursaal aan de zeedijk is interessante kunstschatten rijk.
Het hele jaar door kan je in de straten van kunst genieten. De kunsttriënnale Beaufort heeft buiten het gekende -en omstreden- knaloranje Rock Strangers van Arne Quinze ook kunstwerken in parken en aan zee nagelaten. Sinds 2016 vindt het jaarlijkse festival The Crystal Ship plaats, een openluchtgalerie met ondertussen meer dan vijftig permanente sculpturen, installaties en murals van internationaal gerenommeerde street artists. Verrassende kunst op onverwachte plekken!
Achter de Koninklijke Baan ligt Domein Raversijde, een site die een bezoek meer dan waard is. Je kan er naar het archeologisch museum Walraversijde, met o.a. vier gereconstrueerde middeleeuwse woningen, en naar het Memoriaal Prins Karel met een koninklijke woning en exporuimte. Indrukwekkend is toch wel het openluchtmuseum Atlantikwall, de goed bewaarde infrastructuur van de Duitse kustverdediging tijdens WO I en WO II, waarin je vrij rondloopt.
Is Oostende kan je je vakantie naar hartenlust invullen: strandliefhebbers en -sporters installeren zich op het Klein of Groot Strand, watersporters kunnen zich op zee uitleven, zeilers ook op de Spuikom. Ontspannen kan ook in het stedelijk zwembad of op sportdomein De Schorre. Wandelaars ontdekken tijdens een (gegidste) thematocht stadrijkdommen, bv. Ensor, belle époque of street art. Op verschillende plaatsen kan je ook een fiets huren.
Op excursie vanuit Oostende? Absoluut! Ontdek (per fiets) het leven buiten de stad en maak een uitstapje naar de polderdorpen in het hinterland , in Stene en Zandvoordevoorde lijkt de tijd wel stil te staan. De Kusttram brengt je comfortabel naar de andere kustplaatsen en met de trein ben je zo in Brugge. Of boek een boottocht op zee, zo krijg je een verrassend zicht op de kustlijn.
Oostende gaat ook prat op een eigen -weliswaar kleinschalige- luchthaven: zoek een ideaal plekje om van heel dichtbij vliegtuigen te spotten en de bedrijvigheid op de tarmac te volgen. Zeker ook leuk voor kinderen!
Zin in een event, een concert of een voorstelling? Sla de cultuuragenda van Oostende er zeker eens op na. In deze stad valt wekelijks wel wat te beleven, zowel overdag als ’s avonds. Zo is er bijvoorbeeld Oostende voor Anker, een bijzonder populair meerdaags maritiem evenement met historische schepen als decorelementen. Jaarlijks vindt ook Theater aan Zee plaats, een populair theater- en muziekfestival in de stad. Check het zomerprogramma voor het extra aanbod. En mis ook het Zandsculpturenfestival niet, je geraakt er maar niet op uitgekeken!
Dorst of honger? Op en achter de zeedijk en richting jachthaven hoef je echt niet lang te zoeken naar een café, bistro of restaurant: van eenvoudig tot hip, trendy etablissement. De Visserskade, jachthaven en de aanpalende zijstraten staan bekend voor de talloze visrestaurants, het ene al wat volkser dan het andere. Aan de ‘de lekkerste viskilometer ter wereld’ doet iedere menukaart voorbijgangers watertanden!
De (website van de) Toeristische Dienst Oostende maakt je wegwijs in en rond de kuststad.
In Oostende kan je het hele jaar rond shoppen. De grotendeels verkeersvrije zone Adolf Buylstraat-Christinastraat- Kapellestraat-Leopold II-laan-Van Iseghemlaan telt talloze grotere winkelketens en gezellige winkeltjes. Bij slechter weer biedt het overdekte shoppingcentrum aan het Wapenpleiwinkelplezier.
In het centrum vind je voedingswinkels, traiteurzaken en supermarkten om boodschappen te doen. Grotere supermarkten liggen aan de rand van de stad. Tip: op de Visserskaai staan dagelijks viskraampjes opgesteld met vers aan wal gebrachte lekkernijen uit zee. Heerlijk, zo uit het vuistje!